A csodabogyó goji bogyó
másnéven lícium gyümölcs, farkasbogyó (wolfberry), közönséges ördögcérna
A soron következő Superfood ma a Goji bogyó lesz. Óriási eszmefuttatást nem szeretnék tartani, mert még én is sötétben tapogatózok. Egy biztos, hogy egy időben eszegettem a reggelimhez, és mostanában is eszem és elhiszem, hogy épp nagyon egészséges vagyok.
Mindenesetre utána olvastam, hogy miért jó a goji. Az okosok szerint a világon ennek a bogyónak a második legmagasabb a C-vitamin tartalma. Emellett 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot tartalmaz.
A goji bogyót, a piros színű, nyers termést elrágcsálva, a szárított bogyókat vagy vízbe áztatva teába (müzlivel, turmixokhoz), de akár főzve is különböző kásákkal fogyasztják. Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik.
Találtam egy érdekes táblázatot is, ami a goji ORAC-étrékeit hasonlítja össze különböző. Ez az érték már a chia mag kapcsán előjött. Még egyszer az ORAC, az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által meghatározott minősítés az ismert élelmiszerek antioxidáns szintjének a mérésére. Mértékegysége: ORAC/100g.
Örültem neki, hogy megéri ennyit olvasgatni, mert egy idő utána visszaköszönnek az olvasottak.
Az aszalvány főbb beltartalmi értékeinek összehasonlítása a kajszibarackkal:
|
Goji bogyó aszalva |
Kajszibarack aszalva |
100 g-ban mért érték |
||
Energia (kcal) |
370 |
226 |
Fehérje (g) |
11,7 |
2,5 |
Cukrok (g) |
67,7 |
46,3 |
Zsírok (g) |
8,2 |
0,28 |
Rostok (g) |
10 |
13 |
C-vitamin (mg) |
29 |
3,8 |
Kalcium (mg) |
112 |
55 |
Kálium (mg) |
1132 |
1520 |
Béta-karotin (mikrogramm) |
7400 |
2280 |
Források:
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Goji_bogy%C3%B3
- http://www.gojibogyo.hu/
- http://antalvali.com/hirek/goji-bogyo-goji-berry
Fogyasztása és a napi ajánlott mennyiség:
- müzlire szórva, magában aszalt gyümölcsként
- napi ajánlott mennyiség: 10-30 gramm
Szerintem érdemes kipróbálni. Menő kis bogyó! :))