2016. ápr 06.

Kipróbáltuk... ..a quinoát!

írta: SoukupAgi
Kipróbáltuk... ..a quinoát!

Ha valami, akkor a quinoa a reform ételeken belül óriási népszerűségnek örvend. Nem gabonaféle, szóval gluténérzékenyek is nyugodtan ehetik. Viccesen elnevezve a inkák aranya, ami igazából a libatopfélékhez (ne kérdezd) tartozó növény magja. Kiváló magnézium-, kálium-, vas-, e-vitamin- és rostforrás.

quinoa-beneficios-shawellnessclinic.jpg

Csodaszer, amely tartalmazza az összes aminosavat és tele van fehérjékkel (khm..PALI!! :D). A quinoa különösen gazdag lizinben, ezzel elősegítve a test szöveteinek egészséges növekedését.

Felhasználása hasonlóan olyan sokrétű lehet, mint a rizsé, de íze inkább kicsit diós, mintha a kuszkuszra hasonlítana. Minden receptben, ami a quinoával találhatunk, biztosan le fogják írni, hogy főzés előtt át kell mosni. Ez azért van, mert a magokat egy természetes eredetű keserű bevonat veszi körül. Ez a bevonat arra szolgál, hogy a madarak ne egyék meg, elriadjanak tőle.

Általában előáztatott, de egy átmosást mindenképpen megér.

Miért érdemes quinoát enni?

  1. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
  2. Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot!
  3. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
  4. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  5. Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
  6. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

 

Hogyan használd fel a quinoát?

Dél-Amerikában a magját vízben vagy tejben megfőzik és pépesen fogyasztják.Szokták lisztté őrölni is, azután megpörkölik, és gabonaként használják fel. Termőterületén a levelét is fogyasztják, ám hazánkban csupán magja kapható.

A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk, a magok lehetnek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.


Készíthetjük magában köretnek, kásának, főételnek, levesbetétnek vagy desszertnek. Tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba, és belekeverhetjük töltelékekbe is. Még akár egy vegetáriánus krokett alapanyaga is lehet.  Bármely fogásban helyettesítheti a rizst, kölest, vagy a kuszkuszt. 

Elkészítése egyszerű, hisz igen gyorsan megfő, főzési ideje nem több, mint 10-15 perc.Az apró magvak egyébként nagyon felszaporodnak főzéskor, kétszeresükre, háromszorosukra dagadnak! Ha főzés előtt átpirítjuk, kellemes diós ízzel gazdagodik az ételünk.

quinoa-intro.jpg


A quinoa magját ki is lehet pattogtatni, kapható is kipattogtatott formájában is. Lisztjéből önállóan, vagy búzaliszttel keverve kenyeret, süteményt, palacsintát sütnek, illetve létezik már a quinoa ital is.

Már pár napja kipróbáltam, de még adós vagyok a véleménnyel. Úgy esett, hogy csütörtökön este 10-kor jöttem rá, hogy péntekre semmi ebédem, márpedig biztos nem akarom kibírni rendes ebéd nélkül 3 óráig. Elkezdtem ugrani és beugrott, hogy ott van a quinoa, ami elvileg hamar kész van.

Utána olvastam, mit kell vele csinálni. Összesen 20 perc mindennel együtt, míg kész van. Alaposan át kell mosni, majd a kimért adaghoz képest 1:3 arányban meg kell főzni sós vízben. Fent említettem már, hogy helyettesíthetjük vele a megszokott rizs köretet is.

Én a kifőtt adagot cukkinivel, előpirított csirkemellel, céklával, kapribogyóval és aszalt paradicsommal összefőztem picit. Szuper kis egytálétel lett belőle. Dobozból annyira nem volt mutatót, ellenben annál finomabb.

Azt mondom, hogy érdemes adni neki egy próbát. Nekem ízlik, könnyű elkészíteni is, így megmarad a mit főzzünk gyorsan ebédre listámon. :)

 

források:

  • www.antalvali.com
  • www.rd.com
  • www.wikipedia.com

 

Szólj hozzá

kipróbáltuk