2016. máj 27.

Kipróbáltuk a ...kuszkuszt!

írta: SoukupAgi
Kipróbáltuk a ...kuszkuszt!

A kuszkusz (couscous) Nagyon népszerű köret, amit én is ismertem, de egyáltalán nem volt része az étrendemnek. Emlékszem, egyszer apukám hozott haza talán Izraelből. Úgy néztem rá, mint valami csodára. Fiatal voltam és rántott húson kívül mást nem nagyon ettem meg. Jó, megettem mást is, de elég rövid volt a lista. Utólag már viccesen szoktam mesélni a barátaimnak, hogy volt olyan vasárnapi ebéd, amikor nagymamám első osztályú pizzájának csak a szélét voltam hajlandó megenni. Kislány voltam és voltak furcsaságaim. Nem szerettem a pizzát... :D

Ez már megváltozott, mivel elég nyitott vagyok az új dolgokra. Ez az időszak zsúfolt volt és nem jutott már időm arra, hogy ide is írjak. Lezártam a szorgalmi időszakot és nagyban készülök a nyárra. Sok tervem van, amihez szükségem lesz gyorsan elkészíthető, de mégis teljes értékű alapanyagokra. Viszonylag sokat leszek úton. Itt jön képbe a kuszkusz. Pillanatok alatt elkészül, nagyon finom és nem utolsó sorban egészséges is.

kuszkusz.jpg

Jöjjön egy kis előtörténet. Nevét tekintve berber eredetű szó, amely olyasmi jelentéssel bír, hogy "jól megsodort". Ez már utal az elkészítési módjára. A kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorgatták icipicike gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. Sok helyen még ma is kézzel sodorják a hagyományok szerint. Viszont mivel ilyesmire pont arra hajazva, hogy pillanatok alatt kész ételt kapjak, nálam nem fog sor kerülni. Cserébe ellátogatok a kedvenc bio boltomba, ahol előgőzölt állapotban hozzájuthatok.

Fentebb említve, nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, így ez nagyságrendekkel gyorsabban elkészül, mint az “eredeti”. Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, biztos megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret – akár egyszerre nagyon sok.

A kuszkusz Észak-Afrikában ezer éve nemzeti eledel. Sokféleképpen nevezik, minden afrikai nép máshogyan. Európában a szicíliai kuszkusz terjedt el, elsősorban Franciaországban. A berberek egyszerű ételéből az arabok változatos és fűszeres ételcsodákat találtak ki. Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább tányérra tálalják a kuszkusz alapú variációkat, és kanalat adnak hozzá.

Dél-Itáliába és Andalúziába is az arabok vitték, de Brazíliában is évszázadok óta ismerik, ahová anno a portugál rabszolgakereskedők által juthatott el. Arrafelé legalább háromfélével dolgoznak: a kukoricaliszttel, a tápiókával és a rizzsel készült változattal – s általában rákkal, szardíniával, csirkével készítenek belőle egytálételt.

Sokoldalú alapanyag: Köret, egytálétel, édesség

Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is. Gyári előállításban háromféle méretben készítik a golyócskákat, és a búza mellett az árpa, a kukorica és a köles daráját is felhasználják kuszkusz készítéséhez.

Felhasználási módja rendkívül változatos: eszik húsos (csirke, bárány, nyúl, marha, borjú) vagy halas, zöldséges raguk köreteként, de készítik salátának vagy előételnek is paradicsommal, különféle nyers zöldségfélékkel és rengeteg zöldfűszerrel, elsősorban petrezselyemmel, korianderrel és mentával, régiók és ízlésük szerint. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a kuszkusz egytálételt Afrikában mázas kúp alakú cserépedényben (tagine) készítik. Egyszerűen a kuszkuszt az étel gőzében főzik: alul a hús és a zöldség rotyog, fölötte szitán pedig a kuszkusz. A szemek, miközben megduzzadnak és megpuhulnak, magukba szívják az étel gőzét és aromáját.

VegetableTagine

 

A kuszkuszból készülhet saláta is, hagyományosan ezt nevezzük taboulénak, tabulinak vagy tabbouleh-nak. Ezt már korábban én is elkészítettem, amit azóta is csak ajánlani tudok. Az arab országokban nagyon elterjedt, frissítő, fűszeres étel, elkészítése pedig igen egyszerű. Legfőképp a nyár beköszöntével bárki könnyű, de mégis tápláló fogást varázsolhat magának. 

Elkészítése baromi egyszerű. A kuszkuszt sózzuk meg és kedvünk szerint fűszerezzük. Ezután nincs más dolgunk, mint meglocsolni egy cseppnyi olajjal (hozzádobhatunk egy kis kocka vajat is), majd leforrázni másfélszeres víz mennyiséggel. Tetszőleges zöldségeket keverünk hozzá, legyen az akár cukkini, paradicsom kígyó uborka, vagy paprika. Mikor megszívta magát a kuszkusz és már a zöldségeket is hozzá adtuk, jöhet mindehhez nagyjából 1 csokornyi petrezselyem (nem írtam el a mennyiséget, tényleg annyi! :P ) és ízlés szerint felaprított friss koriander. Az egészet érdemes állni hagyni a hűtőben pár órára. Ekkor az ízek kellően összeérnek. :)

Amennyiben nem tabbuleh készül, csak egy sima köret, akkor elegendő megsózni, fűszerezni, majd leforrázni másfélszeres mennyiséggel a kuszkuszt.

Édességként készíthetünk belőle "tejberizst", "túró tortát" vagy kuszkusz alapú más ízesítésű tortát. Az internet tele van megannyi érdekes recepttel, csak tudjunk választani... :)

 

 

Forrás: http://www.biocity.hu

 

Szólj hozzá

kuszkusz kipróbáltuk tabb