2016. már 27.

Chia mag

írta: SoukupAgi
Chia mag

-Hogy mi??

-Chia mag! Igen, "csia mag". Nem olvastad rosszul.

 122697_chia04-201510171435.jpg

A chia mag ma a superfood kategóriába tartozik. Habár ezen ételek csoportjának elnevezése Magyarországra szinte el sem jutott, de ennek ellenére a chia magot így is ismerik.

A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert.

A Superfoods for Dummies szerzője azt írja, hogy mogyorós íze jól passzol a különböző ételekhez. Ráadásul képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is.

Növeli a jó koleszterin mennyiségét

Az Arizonai Egyetem kutatói szerint a chia mag a leggazdagabb növényi forrása az ALA zsírsavnak, ami javítja a vér koleszterinszintjét. egy 2005-ben publikált tanulmányukban leírják, hogy laboratóriumi patkányokat két csoportra osztottak a kísérletben és az egyik csoportot kukoricaolajjal, a másikat chiamagolajjal etették. a vizsgálati periódus végén a kutatók tesztelték az állatok teljes koleszterinszintjét, a magas sűrűségű lipoprotein és az alacsony sűrűségű koleszterin mennyiségét is és arra jutottak, hogy a chia maggal etetett állatok esetében a jó koleszterinszint szignifikánsan magasabb volt, mint azoknál a patkányoknál, akik kukoricaolajat kaptak. Ráadásul a chia magot kapott patkányoknál jóval alacsonyabb volt a teljes koleszterinszint, mint társaiknál. Arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre.

(forrás: http://chia-mag.hu/)

Lépjünk tovább arra, hogy mire használhatjuk a magokat. Mivel nagyon sok vizet képes megkötni, ezért sokan szeretnek pudingot készíteni belőle, lekvárt, szórhatják sütemények tésztájába és gazdagíthatják az egyszerűbb salátákat.

Pudingot csináltam már, de nekem az állaga nem annyira jött be. Mindenesetre így nézne ki:

chia-mag.jpg

 

Illetve kipróbáltam már a lekvárt is. (Orsi, most figyelj. :P) Az elkészítése iszonyúan egyszerű. Pár perc alatt elkészül, kihagyhatjuk az 1 kg cukrot, ami megköti a gyümölcsöt és örülhetünk magunknak, hogy bármilyen gyümölcsöt tudunk "lekvárosítani".

 

Hozzávalók kb. egy üveg lekvárhoz:

  • 50 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs
  • 3 ek. chia mag
  • 4 ek. (ízlés szerint) eritrit
  • opcionális: utifű maghéj

 

Elkészítés

Mindent öntsünk egy lábosba és picit főzzük össze. Ez annyit tesz, hogy addig főzzük, míg a gyümölcs egy kis levet ereszt, az eritrit elolvad és az egész lekvárosan összeáll. Picit fel kell forralni. Melegen vagy hidegen bármi mellé, amihez lekvárt kívánnánk, ehetjük is. A gyümölcsöket igény szerint össze is lehet törni és egészben is lehet hagyni. Én elsőnek mirelit erdei gyümölcsökből csináltam és tökéletes lett. Ízesítésnek löttyintettem hozzá egy kis vanília aromát, de el tudom képzelni fahéjjal, kardamonnal, más aromával, rendes vaníliával, pici chilivel stb stb stb..

Az előző bejegyzésekben írtam a protein palacsintáról. Én ahhoz ettem. Finom volt. :)

 

Szólj hozzá

superfood chia mag