Tapenade, a mennyei provence-i krém
Szvsz az olivabogyó a világ legfinomabb ételei között szerepel. Én inkább a feketét preferálom, de egy finom zöld is szuper. Teljesen felesleges elkezdenem sorolni, miért egészséges. Ez a bejegyzés most nem erről szól, szóval aki nem hiszi, járjon utána. A benne lévő értékes vitaminokon kívül nagyon finom, tehát majdnem minden mellé képes vagyok enni... mert csak!
Lépjünk tovább a címben található furcsaságra. A tapenade egy francia, pontosabban provence-i krém vagy pástétom. A nevét a benne található kapribogyóról (tapéno) kapta, habár a recept fő összetevője a fekete olivabogyó.
Hozzávalók:
- 20 dkg egész fekete olívabogyó
- 3 evőkanál kapribogyó
- 2 szardella
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss kakukkfű, felaprítva (ha találsz citromos kakukkfüvet, még jobb!)
- 1/2 citrom leve
- 5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A kimagozott olajbogyót berakod az aprítógépbe az összes hozzávalóval (kivéve az olajat) és ahogy turmixolod, úgy adagolod hozzá folyamatosan az olívaolajat, amíg krémes állagú nem lesz. Sót nem kell hozzáadni külön, mert a kapribogyó és a szardella is elég sósak.