2016. ápr 09.

Csíráztassunk!

írta: SoukupAgi
Csíráztassunk!

Nagyon nagyon sokat olvasgatok a reform életmódba beleeső témákról. Táplálkozás, életmód, sport, az alapanyagok, tanácsok, receptek, növények, alternatíva a hagyományos élelmiszerekre... ..ezt hosszan sorolhatnám, de felesleges. Hasonló kutatással jutottam el a csírákig és a csíráztatásig. Utána olvastam, hogy milyen csírákat fogyaszthatunk, milyen élettani  hatásuk van, hol lehet "készen" beszerezni őket, és ami a legizgalmasabb, hogy én magam hogy tudom megcsinálni otthon őket. Ma már rengeteg biobolt található. Pár bejegyzésben már megemlítettem a kedvencemet, a HerbaHázat is. Én általában oda megyek, ha szeretnék bármit venni. Szerencsére egy köpésre van kocsival és olyan nincs, hogy ott ne találjak meg valamit. A legnagyobb veszély velem szemben, hogy olyat veszek, amire aztán tényleg semmi szükségem.

Már ettem előzőleg is csírát, de azt már készen kicsíráztatott állapotban vettem le egy élelmiszer üzlet bio polcáról. Ebből 60 gr átlagosan 5-600 forint. Meglehetősen drága. A HerbaHázban egy 200 grammos csíramag csomag kb. 900 forint. Szerint 1 évre elegendő csírát tudok nevelgetni belőle. 

Első körben retek- és lucernacsíra magot vettem. A egész a 8 órás előáztatással együtt megvolt kb. 4 nap alatt. Tele van a hűtőm csírával. Csináltam fázisfotókat is, mivel elég látványosan fejlődtek. Előtte viszont jöjjön egy kis összegyűjtött irodalom a csírákról.

 

Mi is az a csíra?

A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúra jelleggel - rendkívül fontos, hiszen egészségünk múlik azon, hogy van-e elegendő enzim a szervezetünkben.

Miután a legtöbb helyen gyakorlatilag lehetetlen biotermeléssel nőtt friss élelmiszerhez jutni, ez az egyszerű út az egészséges táplálkozáshoz igazán megérdemli, hogy megismerkedjünk vele. Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz táplálkozás, a betegségek óriási mennyiséget fogyasztanak, így idővel az egyensúly megbomlik, a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek.

A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K- még U-vitaminnak és ásványi anyagoknak: pl.: kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium és szilícium, ezek mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet legkönnyebben használ fel. A pici magból óriási energiával tör elő az új élet és tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez.

Háromezer enzimet fedeztek fel az emberi testben. Egy perc alatt egyetlen enzim 36 millió biokémiai reakcióban vesz részt. Minden egyes sejt termel enzimet, de... tudnod kell, hogy tested enzimellátása nem végtelen.

Amikor melegítjük az ételt, minden enzimet elpusztítunk, és így a szervezetnek egyedül kell megoldani az emésztést. Így idővel a szervezet tartalékai annyira elapadnak, hogy korai öregedés lép fel.

A megelőzés a legjobb gyógyítás, amit a szervezetünk felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres bevitelével és pótlásával érhetünk el. A betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszanak a bioaktív természetes antioxidánsok, amelyek közül a C- és E-vitaminok és a karotinoidok nagy figyelmet kapnak.

A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjéjük aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlik. C-vitamin tartalmuk akár 27-szeresére, karotin tartalmuk 2 órai csírázás után mintegy 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tartalmuk 120%-kal nőhet.

A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval nagyon nagy hatással tudnak lenni a gyenge szervezetre, segítik a megerősödését. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal.

A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket.

 

 Melyek a legismertebb csírák?

Itt inkább belinkelek pár oldalt, mert túl hosszú lenne. Viszont ezeken az oldalakon nagyon sok érdekességet írnak le a különböző csírák élettani hatásáról.

  • http://szabadonebredok.info/az-elteto-ero-csirak-jotekony-hatasai/
  • http://tudatosvasarlo.hu/cikk/csira-kisokos-nem-art-ovatossag
  • http://antalvali.com/hirek/csira-kisokos.html
  • http://www.csiraabc.hu/

A saját kísérletem képekben

 

Lucernacsíra 3 napban:

lucerna1.jpg

lucerna2.jpg

lucerna3.jpg

 

Retekcsíra 3 napban: 

retek1.jpg

retek2.jpg

retek4.jpg

Ez azért nem hoz mindenkit akkora lázba, mint engem. Mindenesetre jó móka volt és szerintem a végeredmény is jó lett. Még egy napot hagytam őket fejlődni egy kis fényt engedve nekik, így kicsit levelesebbek és zöldebbek lettek.

Próbálgassatok! :)

 

Forrás:

http://www.terepsport.hu/eletmod/item/6775-csiraztatas-lepesrl-lepesre-tanacsok-otthonra

Boltok:

http://herbahaz.hu/

Szólj hozzá

superfood