2016. már 12.

Kipróbáltuk... a bulgurt!

írta: SoukupAgi
Kipróbáltuk... a bulgurt!

A bulgur - más néven török búza vagy török rizs- tulajdonképpen rostban nagyon gazdag durumbúza töret.

A bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék. A teljes érés előtt betakarított búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak, miközben a mag érése is befejeződik.

Leginkább 2 méretben találkozhatunk vele a boltok polcain. Létezik nagyobb méretben, ami fél/egész búzaszemekből áll és előfordul kisebb méretben is, ami inkább egy búza töret.

A nagyobb szeműt önmagában köretként készítik, a kisebbet pedig salátába keverve.
Színét tekintve a hagyományos világos bulgur a legismertebb, de kapható barna bulgur is, ami ízében markánsabb.

A bulgur jellegzetessége, hogy van egy kis dió utóíze, amit még jobban ki lehet emelni, ha a főzés előtt óvatosan megpirítjuk.

Világos (hagyományos) és barna bulgur


A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a sima fehér rizs vagy például a kuszkusz. Glikémiás indexe (lásd lenn a magyarázatot) 46, míg a rizsé 70-90 körül van. B- és E-vitamin, valamint vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.
A bulgur és a rizs kalóriatartalma körülbelül ugyanannyi, így ez alapján sem tudunk az egyik vagy a másik javára dönteni.

Felhasználása

Ha elkezdünk keresgélni, mit is készíthetünk a bulgurból, akkor két étel receptjét fogjuk a legtöbb weboldalon megtalálni. Az egyik, bizonyára az ismertebb a libanoni eredetű tabbouleh (ejtsd: tabulé), a másik a török származású paradicsomos csípős kisir.
Szerintem mindkét recept nagyon érdekes. Könnyű, gyors és mégis változatos és ami a legjobb, hogy nem a megszokott cézár saláta. A fülemen is cézársaláta jön ki. Pedig a különlegesebb saláták sem bonyolultak, csak valamiért képtelenek vagyunk kicsit változtatni.

Találtam két szuper receptet. Mindkettőt a Chili és Vanília blog írója tett közkincsé.

Autentikus libanoni tabbouleh

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál bulgur
  • 4 közepes méretű paradicsom
  • 3-4 szál újhagyma
  • nagy csokor petrezselyem
  •  néhány levél friss menta
  • 1-1,5  citrom leve
  •  olívaolaj
  • só, bors, csipet szegfűbors


Szűrőben átöblítünk két evőkanál bulgurt, egy tálba tesszük (áztatni nem szükséges*). Egész apróra felkockázunk 4 közepes méretű paradicsomot. A bulgurhoz adjuk, megsózzuk. Finomra aprítunk 3-4 szál újhagymát. Fejenként egy nagy adag petrezselymet (a pontos mennyiséget nehéz meghatározni, hazai piaci méretű csokorból legalább kettő-három csomagot), valamint néhány levél friss mentát finomra aprítunk, majd az újhagymával együtt a bulgurhoz adjuk. Végül ízlés szerint jó sok citromlevet (kb. 1,5 citrom levét) és olívaolajat öntünk rá, összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, csipet őrölt szegfűborsot adunk hozzá.

*Amikor ilyen kis mennyiségű bulgurt használunk, nem szükséges áztatni, mert a saláta saját leve (paradicsom, olívaolaj, citromlé) megpuhítja. Nagyobb mennyiségnél, pl. a kisir esetében áztatni kell.


Kisir – a török paradicsomos bulgur saláta

Hozzávalók:
  • 5dkg bulgur­­*
  • 1 dl forró víz 
  • 4 szál újhagyma, karikákra vágva
  • 1 kis friss chilipaprika aprítva
  • fél csokor petrezselyem, aprítva
  • friss menta aprítva
  • 2 púpos teáskanál paradicsompüré
  • 2-3 ek olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • opcionális: egészen apróra vágott, hámozott paradicsom 


*előfőzött, szárított, hántolatlan búzatöret, bioboltokban kapható 


A bulgurt egy tálba teszem és leöntöm a felforralt vízzel. Lefedem és 20 percig hagyom állni, amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágom az újhagymát, zöldjével együtt. Felaprítom a petrezselymet és mentát, kifacsarom a citrom levét. A megpuhult bulgurhoz hozzákeverem a paradicsompürét, a citromlevet, olívaolajat, chilipaprikát (ha nincs friss, szárított, vagy cayenne bors is használható), átkeverem, hozzáadom az újhagymát és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózom, borsozom. Néhány óra a hűtőben nem árt neki. Hagyományosan salátalevelekben tálalják.

Az eredmény elmaradhatatlan. Annyira ízlett, hogy felveszem a mindennapi receptek közé.
...méghogy a reform ételek rosszak.



Szólj hozzá

lazac bulgur kipróbáltuk tabbouleh