2016. ápr 29.

Reform császármorzsa

írta: SoukupAgi
Reform császármorzsa

...avagy a tökéletes sunday bunch része!

Nem vagyok óriási császármorzsa rajongó, habár hazudnék, ha azt mondanám, hogy anyukám császármorzsája egy kis házi baracklekvárral nem a világ leggyorsabb és legfinomabb "édessége".

Egy  kedves ismerősöm felhívott egy edzés alatt, hogy épp a protein palacsintámat csinálja, de zabliszt helyett kókuszlisztből. Valamiért nem áll össze, nem kell-e bele víz, ásványvíz, stb. De, kell bele, csak annyira izgatottam meg akartam osztani a receptemet, hogy kifelejtettem a listából.

Akkor szöget ütött a fejemben a kókuszliszt. (Köszi, Orsi! :* ) Nagyon régóta hallottam már róla, de igazából mégsem ismerem. Nem tudom, hogy viselkedik, milyen ételekhez lehet adni és azt sem,  hol lehet venni megfizethető áron. Azóta sikerült beszereznem egy nagyobb zacskóval, de sokáig mégis spájzban állt. Megcsináltam azóta a palacsintát én is kókuszlisztből. A hatás nem maradt el, mivel fantasztikus íze lett a tésztának.

Ez volt a mese, most jöjjön a recept. Már pedig császármorzsát igen is lehet csinálni kókuszlisztből. Nagyon finom, mindenkinek ajánlom!

Szükséges hozzá (1 főre számolva):

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • frissen reszelt citromhéj
  • opcionálisan cukorhelyettesítő. Lehet: xilit, eritrit, stevia, méz, stb.
  • opcionálisan mazsola, aszalt áfonya, aszalt szilva, aszalt meggy (ez nekem most kimaradt)
  • plusz annyi víz / tej / szójatej / magtej, amitől palacsinta tészta állaga nem lesz
  • feltét lehet a lekvár, joghurt, gyümölcs

 

Az elkészítése megegyezik a hagyományos grízzel készülttel. Válaszd ketté a tojást. A  fehérjét egy csipet sóval verd egy kézi vagy gépi habverővel kemény habbá. Amíg összekevered a többi hozzávalót, mehet a hűtőbe pihenni. A sárgáját 2 evőkanál kókuszliszttel, frissen reszelt citromhéjjal, picit sóval és opcionálisan cukorral keverd homogén masszává. Annyi folyadékkal lazítsd fel, hogy palacsinta tésztát kapj. Amikor ez kész, mehet bele valamilyen aszalt gyümölcs.

Nincs más hátra, mint a sárgájából készült tésztát és a fehérjét óvatosan összekeverni. Végül az egyveleget egy kis kókuszzsíron kisütni, mintha rántottát csinálnánk. Ha hagyjuk, hogy az elején kicsit tovább süljön, akkor érthetően nagyobb darabokból fog állni, ha nem akkor kisebbekből.

Egy kis kedvcsinálónak ez volt a mai reggelim. A tetejére egy kis natúr joghurt került és vilmoskörtés ribizli lekvár.

 

reform_csaszarmorzsa.jpg

Elnézést kérek a kép minőségéért. Viszont egy kis játékkal a fatálnak megfelelően autentikusnak mondhatom.

 

Jó étvágyat! <3

 

Szólj hozzá

reggeli lekvár kókuszliszt sunday brunch